Artiklid

Seredenko töötab välja lojaalsuse testi Läti SM (Siseministeerium) jaoks


01.04.12

Läti Siseministeerium, saades oma Seimilt ülesande – töötada välja lojaalsuse test – pöördus koheselt mitmete kontseptsionistide poole, kellest üheks osutus vene ombudsman  Eestis - Sergei Seredenko.

Sergei, aga miks Läti SM just Teie poole pöördus?

Ma ei tea seda. Võimalik, et siin on kaks faktorit mängus. Esiteks, viimasel ajal kutsun ma üles järgima aktiivselt Läti initsiatiive – täiesti võimalik, et see üleskutse jõudis mitte ainult vene aktivistidele Lätis, vaid see jõudis ka võimudeni. Teiseks, projekti on palju raskem kritiseerida, kui on teada, et selle valmistas ette inimõiguste kaitsja.

Millistel tingimustel pakuti Teile tööd?

See oli konkurss, mille peaauhinnaks oli 50 000 mongoolia tugrikut. Konkursi tingimused olid väga karmid. Esiteks kontroll-test peab olema universaalne neile, kes ei valda läti keelt. Muuseas, ka venelastele. Ülesandes oli eraldi ära toodud ka tadžikid, moldaavlased ja marokolased. Teiseks, testi temaatika peab peegeldama selliseid riiklikke trende nagu „okupatsioon“, „haldusjuhtimise efektiivsus“, „integratsioon“, „lätikeelne haridus“  jms. – kokku 67 positsiooni.

Keda veel kaasati konkursil osalemiseks?

Nii palju, kui mulle on teada, said ettepaneku Mart Nutt, Anna-Maria Galojan ja mina. Teiste osalejate hulgas olid – Julian Assange, vaimulik Vsevolod Tšaplin ja Anna Gutsol ukraina liikumisest „Femen“.  Nagu te mõistate oli osavõtjate koosseis väga tugev.

Kas Teil on juba olemas teema käsitlemise versioonid?

Jah. Ma võtsin aluseks keele, mida keegi ei räägi, vähesed, kes kirjutavad, kuid see eest mõistetakse seda praktiliselt igas maailma nurgas. See on eriline hieroglüüfiline kirjaviis, mis nõuab arusaamiseks meditatiivset lähenemist  ja kõrgema astmelist kontsentratsiooni. See ei ole mugav, kuid see on vältimatu lõiv universaalsuse ees. Praktiliselt väljendub see testi täitmise aja olulise pikenemisega, kuna seda saab täita  harituse seisundi saavutamisel. Esimese testi kujundi töötas välja minu kursusekaaslane Oksana Nebis.

Probleem, mida ma praegu „puren“  - see on kuidas toimetada respondentideni testi küsimusi, kuna minu poolt valitud keel toetub halvasti küsilausetele.

Tänan Teid intervjuu eest. Aga, kas võib juba vaadata Teie töö resultaate?

Jah, palun. Kuidas näeb välja pilootväljaanne, seda näeb illustratsioonidelt.

Soovime Teile edu!

Test

Joonisel:
1) Millega tegeleb valitsus?
2) Integratsioon, see on:
3) Koolireform, see on:
4) Eestlus, see on: